Helaas komen we steeds vaker in aanraking met huidkanker. Dit komt onder andere door de toenemende populariteit van het zonnebaden en die geliefde bruine teint. We worden steeds vaker blootgesteld aan UV-straling onder andere tijdens zon- en/of wintersportvakanties, maar ook door het gebruik van de zonnebank. Zeg nou zelf, wat is er fijner dan genieten van de stralende zon tijdens je vrije dag of vakantie? Zonder zon kunnen wij niet leven, maar door overmatige blootstelling aan UV-straling krijgen we wel steeds vaker te maken met de schadelijke invloeden van de zon waardoor huidkanker ontstaat.
Huidkanker en huidverbranding
Huidkanker is wereldwijd de meest voorkomende soort kanker onder mensen met een blanke huid. Bij het ontstaan van huidkanker wordt onder andere verband gelegd met:
- De totale hoeveelheid ultraviolette straling waaraan je in je leven wordt blootgesteld. Denk hierbij ook aan de straling van zonne-apparatuur.
- Overmatige blootstelling aan zonlicht op jonge leeftijd. Dit kan op latere leeftijd het risico op huidkanker vergroten.
- Het aantal keren dat je huid verbrand is. Naarmate je huid in je leven vaker verbrandt, neemt het risico op huidkanker toe.
Gelukkig wordt de laatste jaren veel meer aandacht geschonken aan het voorkomen en ontdekken van huidkanker. Onder andere door de campagnes van het KWF en Huidfonds zoals ‘Verstandig zonnen’ en ‘Check je vlekje’.
Wat zijn de kenmerken van huidkanker?
Wees alert op huidkanker wanneer plekjes en vlekjes op onverklaarbare wijze ontstaan of veranderen. Denk hierbij aan slecht genezende wondjes die ruw aanvoelen en snel bloeden of een vreemd bultje dat rood of zwart van kleur is. Ook dien je alert te zijn bij moedervlekken die plotseling veranderen van vorm, jeuken, bloeden, of er anders uitzien.
Het is belangrijk dat je je huid zelf leert onderzoeken op verdachte plekjes. Zeker wanneer er al eerder huidkanker is geconstateerd. Onderzoek eerst de delen van het lichaam die het meest aan zonlicht zijn blootgesteld zoals het gezicht (eventueel de onbehaarde schedel), nek, hals, decolleté, schouders, onderarmen, handruggen en onderbenen.
Omdat huidkankers zich ook op moeilijk zichtbare plaatsen bevinden, zoals op de rug, de achterkant van je benen en tussen de tenen, moet je ook de rest van het lichaam onderzoeken. Je kunt voor dit onderzoek gebruikmaken van een spiegel of iemand anders laten kijken.
Wanneer je één of meer veranderingen waarneemt, is het verstandig een afspraak te maken met de huisarts of dermatoloog.
Voorkomen van huidkanker
Om iedereen weer op scherp te zetten tijdens de eerste voorjaarszonnestralen hierbij een aantal tips om je huid goed te beschermen tegen de schadelijke invloeden van zonlicht:
- Laat je huid langzaam wennen aan het zonlicht. Je huid is extra kwetsbaar als je nog weinig in de zon bent geweest, hierdoor is de kans op verbranden extra groot
- Blijf uit de zon tussen 12.00 en 15.00 uur
- Bescherm je huid door het dragen van UV-werende kleding, een zonnebril en een hoed.
- Smeer onbedekte huid een half uur voordat je de zon in gaat dik in met een anti-zonnebrandmiddel met een voor jou geschikte beschermingsfactor. Gebruik een middel met bescherming tegen zowel UV-A als UV-B stralen.
- Herhaal het insmeren minstens elke 2 uur, soms is het vaker nodig bij transpireren of na het zwemmen.
- Luister goed naar je huid, zoek op tijd de schaduw op.
Huidverzorgingssalon Ellie adviseert: geniet van de zon, doe dat verstandig en wees alert op veranderingen op je huid.