LEVERVLEKKEN (LENTIGO SOLARIS) GEVOLG VAN JARENLANG ZON OP UW HUID.
De zomer komt eraan en de eerste zonnestralen laten de huid kleuren. In eerste instantie krijgen we hier vaak een mooi bruin kleurtje van, maar naarmate u ouder wordt, zien we de bijeffecten van de zon op de huid. De pigmentcellen in de huid raken door de UV-stralen beschadigd en functioneren niet meer goed, waardoor ze teveel pigment aanmaken. Een voorbeeld hiervan is lentigo solaris, in de volksmond noemen we deze vlekjes ook wel levervlekken of ouderdomsvlekken. Levervlekken zijn dus een plaatselijk teveel aan pigment. De vlek is egaal bruin gepigmenteerd en ligt plat op de huid. We zien deze pigmentaties vaak op de handen, de armen, het gelaat en het decolleté. Bij mannen komen ze vaak voor op een kaal hoofd . Het spreekt dus voor zich dat zonne(bank)liefhebbers een verhoogde kans hebben op het krijgen van lentigo solaris.[two_third_last]
KANS OP HUIDKANKER
Omdat lentigo solaris een teken is van zonneschade, is het van belang om voorzichtig te zijn met de zon. Dit betekent dat u zich altijd moet beschermen met een zonnefactor van minimaal 20 SPF. Daarmee voorkomt u niet alleen lentigo solaris, maar misschien nog wel belangrijker: huidkanker. Het komt steeds vaker voor dat kwaadaardige pigmentcellen zich ontwikkelen in lentigines. Dit wordt lentigo maligna genoemd. Dit is het laatste stadium vóór melanoom, een agressief groeiende huidkanker die de neiging heeft relatief snel uit te zaaien. Lentigo maligna is een grillig gevormde, onregelmatig bruin tot zwart gekleurde vlek. We onderscheiden de lentigo solaris en de lentigo maligna dan ook door de kleur en de vorm.
HOE WORDEN LEVERVLEKKEN of OUDERDOMSVLEKKEN BEHANDELD?
Een levervlek is goedaardig en hoeft daarom niet behandeld te worden. Maar omdat we deze vaak ontsierend vinden kunnen de vlekken verwijderd worden. Dit kan door middel van laser technieken, waarbij het pigment geabsorbeerd wordt, waardoor de pigmentcellen naast elkaar gerangschikt worden in plaats van op elkaar. Met ongeveer 1 tot 3 behandelingen zal in de meeste gevallen de lentigo solaris verdwenen zijn. Een andere optie is tretinoïde crème (vitamine A ). Deze crème kan eventueel gebruikt worden in combinatie met een hydrochinon crème. Beide crèmes moeten door een huisarts of dermatoloog worden voorgeschreven. Tretinoïde zorgt voor afschilfering van de huid, waardoor hydrochinon dieper in de epidermis kan werken. Hierdoor worden de pigmentcellen aangepakt. Ook niacinamide crème (vitamine B3) werkt bij lentigo solaris. Een hoge concentratie glycolzuur (vanaf 40%) kan het pigment wat verminderen, maar verwacht hierbij geen wonderen. Een andere optie is cryotherapie. Hierbij word de lentigo solaris aangestipt met een vloeibare stikstof waardoor de plek bevriest. Dit dient kort te gebeuren, aangezien bij te lang doorvriezen er een litteken kan ontstaan. Een laser is een veiligere methode omdat je de golflengte (diepte) en de duur kan aanpassen.
BIJ TWIJFEL, RAADPLEEG UW SCHOONHEIDSSPECIALIST!
Mijn advies is dus:
Geniet van de zon, maar zon verstandig! Bedenk dat zonneschade aan de huid pas na jaren zichtbaar wordt. Wanneer ik als schoonheidsspecialiste een vorm van pigmentatie niet vertrouw zal ik u altijd naar een huisarts doorsturen, zodat deze de vlek nader kan onderzoeken.
[three_fourth_last]
[/three_fourth_last]