Heb jij last van kleine, rode bobbeltjes op je bovenarmen, gezicht, benen en/of billen? Ze jeuken niet en het doet geen pijn?
Dan is de kans groot dat je last hebt van keratosis pilaris. Hoewel het een onschuldige huidaandoening is, kan het echt vervelend zijn! Die avondjurk staat toch een stuk minder mooi als er armen onderuit komen die er uit zien alsof je kippenvel hebt en aanvoelen als schuurpapier!
Wat is keratosis pilaris?
De naam ‘keratosis pilaris’ is Latijns voor ‘verhoorning van haren’. De haartjes zijn natuurlijk niet echt verhoornd, maar de huid wel. De haartjes kunnen niet door de verhoornde huid heen groeien en daardoor ontstaan er kleine bultjes. Het lichaam gaat teveel keratine aanmaken waardoor het haartje wordt opgesloten in de follikel en het een heel klein bultje wordt.
Gek genoeg is de naam keratosis pilaris niet erg bekend, maar komt vaker voor dan je denkt. Voornamelijk bij kinderen. Wanneer je het ziet herken je het meteen! Als je last hebt van keratosis pilaris, heb je een heleboel kleine, vaak rode, bultjes en de huid voelt ruw, bijna schuurpapierachtig aan. Er ontstaat het beeld van kippenvel. Normaal heb je er geen last (jeuk of pijn) van. Maar wanneer bacteriën zich gaan nestelen in de slecht uit-rijpende haarzakjes, kunnen er kleine ontstekingen en/of infecties met kleine puskopjes tevoorschijn komen. De meest voorkomende plek is op de bovenarm, maar je ziet het ook wel op de bovenbenen, rug en de wangen.
Hoe kom je er eigenlijk aan en nog belangrijker hoe kom je er vanaf?
De precieze oorzaak is onbekend. Wel wordt de afwijking vaak gezien bij mensen die last hebben van een droge huid, eczeem en allergieën. De kans is groot dat, als jij er last van hebt, er in je familie meer mensen zijn die het hebben.
Wanneer het gaat om kleine verstoppingen adviseer ik je om salicylzuur gebruiken. In mij salon hanteer ik 2% voor het gezicht en 8% voor het lichaam. Liefst 2x daags aanbrengen. In de zomer ben ik voorzichtig met het adviseren van salicylzuur, omdat het de hoornlaag van je huid dunner maakt en gevoeliger voor zonlicht. Desgewenst breng je het alleen s‘ avonds aan en is het gebruik van een zonnebrand een must!
Wat kun je zelf doen aan Keratosis Pilaris?
Over het algemeen wordt gezegd dat je moet scrubben. Maar de kans is aanwezig dat je huid daardoor (nog) droger wordt en het juist erger wordt. Liever zie ik dat je je huid goed vet houd. Gebruik zoveel mogelijk ongeparfumeerde producten en smeer je direct in na het douchen. Douche niet te lang en te heet en droog/dep je huid zachtjes af. Omdat je huid in de winter droger is dan in de zomer zie je dat de klachten in de winter erger zijn dan in de zomer.
Wat ook helpt om je huid zachter te maken is een crème op basis van tretinoïne (vitamine A-zuur) of ureum (5-10%). Deze lossen de hoornlaag op. Deze crèmes met hoornoplossende stoffen worden door een huisarts worden voorgeschreven..
Gaat keratosis pilaris vanzelf over?
Wat je wel moet weten is dat keratosis pilaris vrijwel nooit vanzelf overgaat. De huidafwijking zal met periodes van rust en verergeringen elkaar kunnen afwisselen.