Acne is één van de meest voorkomende huidaandoeningen en bijna iedereen krijgt er in de puberteit last van. De één heeft er meer of langer last van dan de ander.

 

Acne gaat gepaard met mee-eters, pustels en papels. Hormoonveranderingen tijdens de puberteit is één van de grote boosdoener.

Zij zorgen ervoor dat:

  • De hoornlaag van de huid dikker wordt. Toename van dode huidcellen. (1)
  • De talgkliertjes in de huid meer talg gaan aanmaken. (2)
  • De kliertjes verstopt kunnen raken door te veel talg en huidschilfers.
  • De huidbacterie P. acnes (3) kan dan voor ontstekingen zorgen.

 

 

 

 

 

 

 

Deze ontstekingen (veroorzaakt door de Propioni bacteriën) noemen wij puistjes. Puistjes kunnen ervoor zorgen dat je je onzeker of ongelukkig voelt. Of dat je ervoor schaamt en er somber van wordt. Wat je moet weten is dat het ontstaan van acne niets te maken heeft met slechte hygiëne, vitaminetekort of het eten van aardbeien of chocolade. Wel spelen stress, erfelijke aanleg en uitwendige factoren een rol.Acne en chocolade

Wat is acne?

Acne is een huidaandoening waarbij mee-eters, puistjes, rode bultjes en/of onderhuidse ontstekingen voorkomen. Het uit zich meestal in het gezicht, op de borst, rug, nek en/of de schouders. De acne komt vooral voor op delen van de huid waar zich veel talgklieren bevinden. Talgklieren maken talg (huidsmeer) aan om de huid soepel te houden en de barrièrefunctie in stand te houden. Ongeveer 85% van de mensen, in de leeftijdsgroep van 12 tot 24 jaar heeft in mindere of meerdere mate last van acne. Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen. Wanneer de acne onjuist behandeld wordt, kunnen er littekens achterblijven. Acne is niet besmettelijk. Het komt rond de puberteit vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Op latere leeftijd komt het vaker bij vrouwen voor.

Hoe wordt acne behandeld?

Er bestaat geen standaard behandeling voor acne. De behandeling hangt af van de ernst van de acne, de klachten, de littekenvorming, de leeftijd en het geslacht. De aanwezigheid van bijvoorbeeld mee-eters vraagt om een andere behandeling dan bij de aanwezigheid van flinke ontstekingen.

Bij jouw 1ste bezoek aan mijn salon bekijk ik hoe de huid eruit ziet en zal ik de juiste vragen stellen om een goed beeld te krijgen. Na deze intake bespreek ik hoe ik te werk ga en wat je kunt verwachten aan behandelingen. Mijn doel is om de acne zo snel mogelijk onder controle te krijgen! Voor een optimaal resultaat verwacht ik van jou dat je mijn adviezen opvolgt, zodat ik het traject daar sluitend op aan kan passen en monitoren. Denk hierbij aan het thuisgebruik van huidzorg producten, voedingsadvies & leefwijze. Deze samenwerking is absoluut noodzakelijk voor een optimaal resultaat.

Hoe lang duurt het voordat de behandeling effect heeft?

Dit is zeer afhankelijk van de ernst en de vorm van de acne en is dan ook lastig om vooraf aan te geven. Acne is echt een kwestie van tijd en geduld waarin we tot doel hebben de vorming van littekens te voorkomen en de acne te onderdrukken. Het is dus belangrijk om de puistjes niet zelf uit te knijpen en niet aan de acne te krabben. Dit kan leiden tot verergering van de ontstekingen en tot littekenvorming.

Wordt de behandeling vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Ik ben een geruime tijd gespecialiseerd in acne behandelingen en volg ieder 3 jaar een verplichte nascholing. Deze specialisatie staat geregistreerd bij de brancheorganisatie ANBOS. Hierdoor kunnen acne behandelingen geheel of gedeeltelijk worden vergoed. Voor informatie over een eventuele vergoeding kun je het beste contact opnemen met jouw zorgverzekeraar.
De acne behandelingen dienen eerst in de salon te worden afgerekend. Je krijgt van mij een factuur mee. Deze kun je declareren bij jouw zorgverzekeraar.

Hoe ziet de acne behandeling eruit?
  • Reiniging gezicht en decolletéacne behandeling
  • Decrustin ampul
  • Dieptereiniging
  • Peeling of lysing
  • Vapozone/warm kompres
  • (hardnekkige) Onzuiverheden worden verwijderd
  • Kalmerend /zuiverend masker
  • Nabehandeling met lotion
  • Aanbrengen van een gel/crème

 

Wanneer er na ongeveer 3 maanden van behandelen geen echt effect is, verwijs ik je naar een (huid)arts voor bijvoorbeeld een antibioticakuur of anti conceptiepil. Het behandeltraject wordt daar weer op aangepast.

Rest-acne

Na de periode van acne, kunnen er op de plaatsen waar ontstekingen hebben gezeten, rode of paarse vlekjes aanwezig zijn. Als de acne onder controle is, zullen die heel langzaam weg trekken. Dit kan echter heel lang duren (3 tot 9 maanden). Zelf knijpen en krabben aan de ontstekingen op de huid kan littekens geven.  Dan is de acne eindelijk verdwenen, maar zijn er alsnog rode vlekjes en littekens zichtbaar…….

Wil je het wegtrekken van deze rode/paarse vlekjes versnellen en de oppervlakkige littekens verfijnen, dan bied de Real Peel fruitzuur peeling goede resultaten.

 

ANBOS