Wat is couperose?
Teleangiëctastieën, in de volksmond beter bekend als couperose, is een roodheid in het gezicht, veroorzaakt door gesprongen haarvaatjes. Het is een huidaandoening die ongevaarlijk is, maar wel erg vervelend. Doordat de wangen continu rood zijn, lijkt of alsof iemand veel bloost. Naast de wangen kan couperose voorkomen op de neus, het voorhoofd en de kin.
Oorzaak couperose
De opperhuid van het gezicht bevat veel zeer kleine bloedvaatjes, die onder normale omstandigheden gesloten zijn. Door temperatuursveranderingen, inspanningen en stress kunnen kleine bloedvaatjes onder de huid uitzetten. Dit zorgt voor een rood gezicht. Deze vaatjes kunnen na verloop van tijd permanent uitgezet blijven, dit is couperose. Waarom bij sommigen couperose ontstaat en bij anderen niet, is niet helemaal bekend. Erfelijkheid speelt een rol, maar couperose kan ook veroorzaakt worden door ontstekingen van de huid. Een huid met deze ontstekingen (kleine puistjes) noemen we dan rosacea.
Spontaan
Couperose lijkt vaak spontaan te ontstaan. Bij iemand die gevoelig is voor couperose zetten de vaatjes soms ook uit onder invloed van bijvoorbeeld warme dranken en voedsel, bepaalde kruiden en alcohol. Na een tijdje blijven de bloedvaatjes continu uitgezet. Dit verklaart de fijne adertjes en de algemene roodheid in het gezicht. Couperose is dus een toename van die kleine bloedvaatjes.
Leefregels
Couperose is niet te genezen, maar je kunt het wel enigszins voorkomen.
- Vermijd grote temperatuurschommelingen. Hierdoor lok je couperose uit. Ook sauna en bubbelbaden kunnen couperose uitlokken of verergeren.
- Let op je voeding. Sommige voedingsproducten kunnen couperose uitlokken. Denk hierbij aan alcohol, specerijen en hete spijzen en dranken.
- Behandel jouw gezicht met zachte producten. Gebruik geen reinigingsproducten die zeep bevatten. Let er op dat het water waarmee jij jouw gezicht wast niet te warm of te koud is.
- Bescherm jouw huid met een crème tegen externe factoren, zoals wind en kou. Zorg ervoor dat de crème altijd een zonnefilter bevat. Ga je schaatsen of skiën, gebruik dan een crème met een sunblock. Gebruik ’s zomers altijd een sunblock.
- Wees voorzichtig met sporten. Intensieve krachtsinspanning is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.
- De zonnebank is uit den boze bij couperose. Wil je toch een gezond kleurtje? Gebruik dan een zelfbruinend product of een getinte dagcrème.
- Er bestaat geen geneesmiddel tegen couperose. Sommige geneesmiddelen zoals cortisonen kunnen couperose zelfs uitlokken of verergeren. Wees hier dus voorzichtig mee.
Crèmes
Met de juiste huidverzorging kun je voorkomen dat de roodheid toeneemt. Er zijn diverse milde en hydraterende crèmes op de markt, die een kalmerende en verzachtende werking hebben en helpen de kwetsbare huid te beschermen.
Ik adviseer je graag.
Make-up
Ook make-up kan helpen. Maar vergeet dan niet om je gezicht ’s avonds goed te reinigen. Groene consealer camoufleert een rode huid het beste, bijvoorbeeld poederconsealer. Ook foundation mag, maar zorg ervoor dat deze niet te agressief is voor jouw huid.
Dichtschroeien
Mocht dit allemaal niet baten, kom dan langs in mijn salon. Met elektro-coagulatie brand ik de haarvaatjes dicht. Dit werkt, maar ze kunnen op andere plekken weer terugkomen. Bij een uitgebreide couperose wordt de totale behandeling verdeeld over een aantal keren. Tussen iedere behandeling moet een tijd zitten van circa 10 dagen.
Bij ernstige couperose verwijs ik je door naar huisarts of dermatoloog.