0481-420058 - [email protected]

Wat is couperose?

Teleangiëctastieën, in de volksmond beter bekend als couperose, is een roodheid in het gezicht, veroorzaakt door gesprongen haarvaatjes. Het is een huidaandoening die ongevaarlijk is, maar wel erg vervelend. Doordat de wangen continu rood zijn, lijkt of alsof iemand veel bloost. Naast de wangen kan couperose voorkomen op de neus, het voorhoofd en de kin.

Oorzaak couperose

De opperhuid van het gezicht bevat veel zeer kleine bloedvaatjes, die onder normale omstandigheden gesloten zijn. Door temperatuursveranderingen, inspanningen en stress kunnen adertjes onder de huid uitzetten. Dit zorgt voor een rood gezicht. Deze adertjes kunnen na verloop van tijd permanent uitgezet blijven, dit is couperose. Waarom bij sommigen couperose ontstaat en bij anderen niet, is niet helemaal bekend. Erfelijkheid speelt een rol, maar couperose kan ook veroorzaakt worden door ontstekingen van de huid. Dat noemen we dan rosacea.Vaak lijkt couperose spontaan te ontstaan.

Spontaan

Bij iemand die gevoelig is voor couperose zetten de haarvaatjes soms ook uit onder invloed van bijvoorbeeld warme dranken en voedsel, bepaalde kruiden en alcohol. Na een tijdje blijven de haarvaatjes continu uitgezet. Dit verklaart de fijne adertjes en de algemene roodheid in het gezicht. Couperose is dus een toename van die kleine bloedvaatjes.

Leefregels

Couperose is niet te genezen, maar u kunt het wel enigszins voorkomen.Motorcycle Details

  • Vermijd grote temperatuurschommelingen. Hierdoor lokt u couperose uit. Ook sauna en bubbelbaden kunnen couperose uitlokken of verergeren.
  • Let op u voeding. Sommige voedingsproducten kunnen couperose uitlokken. Denk hierbij aan alcohol, specerijen en hete spijzen en dranken.
  • Behandel uw gezicht met zachte producten. Gebruik geen reinigingsproducten die zeep bevatten. Let er op dat het water waarmee u uw gezicht wast niet te warm of te koud is.
  • Bescherm uw huid met een vette crème tegen externe factoren, zoals wind en kou. Zorg ervoor dat de crème altijd een zonnefilter bevat. Gaat u schaatsen of skiën, gebruik dan een zeer vette crème met een sunblock. Gebruik ’s zomers altijd een sunblock.
  • Het is een goede gewoonte om uw huid af en toe te scrubben om de dode huidcellen te verwijderen. Heeft u last van couperose? Dan is het van belang dat u een zeer milde scrub gebruikt.
  • Wees voorzichtig met sporten. Excessieve krachtsinspanning is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.
  • De zonnebank is uit den boze bij couperose. Wilt u toch een gezond kleurtje? Gebruik dan een zelfbruinend product of een getinte dagcrème.
  • Er bestaat geen geneesmiddel tegen couperose. Sommige geneesmiddelen zoals cortisonen kunnen couperose zelfs uitlokken of verergeren. Wees hier dus voorzichtig mee.

Crèmes

Met de juiste huidverzorging kunt u voorkomen dat de roodheid toeneemt. Er zijn diverse milde en hydraterende crèmes op de markt, die een kalmerende en verzachtende werking hebben en helpen de kwetsbare huid te beschermen. Ik adviseer u graag.

Make-up

Ook make-up kan helpen. Maar vergeet dan niet om u gezicht ’s avonds goed te reinigen. Groene consealer camoufleert een rode huid het beste, bijvoorbeeld poederconsealer. Ook foundation mag, maar zorg ervoor dat deze niet te agressief is voor u huid.

Dichtschroeien

Mocht dit allemaal niet baten, ga dan eens langs bij Huidverzorgingssalon Ellie. Met elektro-coagulatie brand ik de haarvaatjes dicht. Dit werkt, maar ze kunnen op andere plekken weer terugkomen. Bij een uitgebreide couperose wordt de totale behandeling verdeeld over een aantal keren. Tussen iedere behandeling moet een tijd zitten van circa 10 dagen.

Bij ernstige couperose verwijs ik u door naar u huisarts of dermatoloog.