Door het gebruik van make-up krijg je puistjes en nog 7 feiten en fabels over acne

 

Door het gebruik van make-up kunnen puistjes erger worden?

Acne komt van binnenuit. Maar toch kan make-up acne wel verergeren. Reinig je huid daarom goed na het gebruik van make-up. Als je dit niet doet kunnen je poriën verstopt raken waardoor je juist puistjes zou kunnen krijgen. Heb je acne en wil je graag make-up gebruiken? Kies dan voor minerale make-up.

Van chocola krijg je puistjes, toch?

Voeding speelt deels een rol. Het is bekend dat voeding die je bloedsuikerspiegel sterk beïnvloedt acne kan verergeren, zoals ‘Energy drinks’. ‘Er is tot nog toe geen sluitend wetenschappelijk bewijs gevonden voor de relatie tussen acne en chocola. ‘Vet’ eten heeft vrijwel ook geen invloed op acne blijkt uit onderzoek. Wat wel invloed kan hebben is wanneer je vaak in een vettige omgeving verkeert; werken in een keuken/snackbar bijvoorbeeld.

Kwestie van eroverheen groeien?

Een van de grootste misverstanden is wel dat je ‘eroverheen moet groeien’. Het is zo belangrijk om acne meteen goed aan te pakken, anders kan het van kwaad tot erger worden en zit je (zoon of dochter) straks met littekens.

Is acne besmettelijk?

Nee, acne is niet besmettelijk. Acne is de reactie van het lichaam op de P. acnes bacteriën, naast andere factoren, zoals verhoogde talgproductie. Je kunt geen acne krijgen van iemand anders.

Mag je puistjes uitknijpen?

Dit is echt een no-go! Het uitknijpen van puistjes kan juist weer leiden tot meer ontstekingen en uiteindelijk zelfs littekens waar je heel moeilijk vanaf komt.

Helpt tandpasta om puistjes uit te drogen?

Dit raad ik je niet aan. Tandpasta irriteert niet alleen de huid, het kan ook nog eens zorgen voor nieuwe puistjes.

Wat kun je dan wel doen om een puistje zo snel mogelijk weg te krijgen?
Breng zodra je een puistje ziet verschijnen plaatselijk met een wattentip, Azuleen pasta of Benzoylperoxide aan op je huid. Deze zorgen ervoor dat de poriën minder makkelijk verstoppen en de groei van de acne-bacterie afremd. Het is een prima product om de lichte vorm van acne te behandelen. Daaroverheen kun je een exfoliant met salicylzuur gebruiken; salicylzuur maakt de porie schoon.

Is acne erfelijk?

Het gen voor het ontstaan van acne is nog niet gevonden. Wel blijkt dat acne vaak in de familie zit. Als één van je ouders vroeger ernstige acne heeft gehad, is de kans groot dat je hier zelf ook last van gaat krijgen. Maar dat betekent niet dat je het dan maar gewoon moet ‘accepteren’. Er zijn een hoop mogelijkheden om te zorgen dat jij het zoveel mogelijk onder controle krijgt.

Is zon goed acne?

Er wordt vaak gedacht dat de zon helpt bij acne. Dit komt doordat het bruine kleurtje wat de huid krijgt door de zon, de acne enigszins minder laat opvallen. Helaas zal het je acne niet helpen op de lange termijn, het kan het zelfs verergeren. Je huid droogt in eerste instantie uit, maar daarna ‘herstelt’ de huid zich weer door zich dikker te maken en door de talgproductie te verhogen. Dat zijn helaas 2 belangrijke factoren die acne kunnen veroorzaken. Zie:https://huidverzorgingssalon-ellie.nl/acne-bijna-iedereen-krijgt-er-in-de-puberteit-last-van/

Verergert zweten acne?

Het is een misvatting dat alleen zweten voor acne zorgt. Maar, zweet in combinatie met strakke kleding en wrijving, kan wel voor een acne uitbraak zorgen. Draag je misschien een pet/hoofdband of een strakke shirt tijdens het sporten? Dit kan zorgen voor een uitbraak op je voorhoofd en/of rug. Het is dus heel belangrijk om altijd je gezicht en lichaam te reinigen na een work-out.

 

Acne tips!

 • Vervang regelmatig je kussensloop (om de twee dagen).
 • Reinig je telefoon regelmatig met een alcoholdoekje.
 • Geef je acne-behandeling de tijd om te werken (minimaal 4-6 weken).
 • Stop niet meteen met de behandelingen zodra de huid vrij is van puistjes.
 • Ga nooit naar bed zonder je gezicht te reinigen.
 • Was je handen voordat je je gezicht wast.
 • Reinig je kwastjes voor je make-up wekelijks met babyshampoo.
 • Camouflage tip: foundation op water basis – beetje poeder – concealer. Of onder je foundation een groene coverstick, maskeert de roodheid.
 • Puistjes en onderhuidse ontstekingen in je haarlijn kunnen komen door je shampoo of haarstylingsproducten.
 • Bescherm je goed tegen de zon.
 • Dure huidverzorging zegt écht niks over de kwaliteit
 • Eet alles met mate, en vervang voeding met ‘snelle suikers’ zoveel mogelijk voor lage glycemische voeding.