Wat zijn toch die witte bultjes in je gezicht die je niet kunt uitknijpen?

Dat zouden wel eens gerstekorrels (ook wel milia genoemd) kunnen zijn!

Hoe ontstaat een gerstekorrel eigenlijk?

En, misschien nog wel belangrijker, kun je ze voorkomen?

 

Hoe zien Gerstekorrels eruit?

We zien kleine witte, soms huidkleurige ronde bultjes in de gezichtshuid, die helemaal geen jeuk of pijn geven. Een gerstekorrel is niet hetzelfde als een mee-eter of een puistje en wordt nogal eens verward met acne. Daarbij gaat het namelijk vaak om ontstekingen. Dit is bij een gerstekorrel niet het geval. Je kunt gerstekorrels ook niet uitknijpen, omdat ze dieper in de huid liggen en een stevige wand hebben. (cyste)

Hoe ontstaat een Gerstekorrel?

Gerstekorrels ontstaan door een combinatie van een te sterke verhoorning van de huid en te weinig vocht. Als het gevolg hiervan treedt een verstopping in de opperhuid op.

Voor zover het bekend is heeft het niets met vette huidverzorgingsproducten, voeding of met leeftijd te maken. Een droge of beschadigde huid kan wel bijdragen aan het ontstaan van gerstekorrels. Verzorg je huid daarom elke dag met een juiste vochtregulerende dagcrème.

Waar komen Gerstekorrels voor?

Gerstekorrels kunnen overal voorkomen, maar bevinden zich het meest op je gezicht. Vooral rondom de ogen en op het ooglid zien we gerstekorrels het meest. Hier is de huid vaak droger en minder goed gehydrateerd (vochtarm).

Hoe kun je een Gerstekorrel verwijderen?

Gerstekorrels zijn volkomen onschuldig en kunnen uit zichzelf weer verdwijnen. Merk je dat ze langdurig blijven zitten en wil je er graag vanaf? Maak dan vrijblijvend  een afspraak waarin we samen bekijken en bespreken wat te doen. Vaak kan ik tijdens een gezichtsbehandeling je gerstekorrels verwijderen.

Ga bij voorkeur niet zelf aan de slag met een naaldje. Wanneer je niet steriel te werk gaat, bestaat er een kans op infecties. Als je de huid beschadigt, heb je daarnaast ook nog kans op een litteken. En dat is toch het laatste wat je wilt?

Kun je gerstekorrels ook voorkomen?

Ondanks dat de exacte oorzaak voor het ontstaan van gerstekorrels onduidelijk is, kun je het volgende doen om gerstekorrels te voorkomen. Je huid goed verzorgen met reinigingsproducten zonder zeep en dagelijks gebruik van hydraterende verzorgingscrèmes. Daarnaast is voldoende drinken (water en kruidenthee) en voldoende groente en fruit eten nooit verkeerd.

 

Wil je hier meer over weten, ik geef je graag advies!
Ellie