Even ontspannen, genieten van een liefdevolle aanraking en nergens aan denken. Heel even niet ziek zijn en daarna weer energie hebben. Dat is de kracht van een schoonheidsbehandeling bij vrouwen met kanker.

Heb jij kanker of heb je kanker gehad? Dan is de kans groot dat je door alle medicatie een droge of juist vette huid hebt gekregen. Maar je huid kan ook heel rood zijn of juist dof en vaal. Zeker als vrouw is dit een extra belasting van het ziek zijn. Je verliest al zoveel: haren, wenkbrauwen, wimpers en vaak ook je borst(en). Je herkent jezelf niet meer in de spiegel. En dan ontstaan er ook nog huidklachten, die pijnlijk en gevoelig zijn.

Deze huidklachten kunnen direct zichtbaar zijn. Soms later, maar zijn vaak voor altijd. 

Wat merk je aan de huid?

Wanneer je te maken hebt met kanker en een oncologische behandeling, heeft dat impact op je gehele lichaam. In veel gevallen worden zowel zieke als gezonde cellen aangetast, en dat merk je ook aan je huid. Je huid reageert doordat het gevoelig is, en je hebt sneller last van pijn, vlekken of droogte. Dat kan mentaal ook invloed hebben. Soms herken je jezelf niet goed meer terug. Extra veel rust en goede zelfzorg is daarom erg belangrijk.

Welke klachten na chemotherapie?

Met welke huidklachten je te maken krijgt na een bestralingsbehandeling of chemotherapie, kan erg verschillen. Klachten ten gevolge van chemotherapie kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Uitslag
  • Jeuk
  • Roodheid
  • Witte of bruine vlekken
  • Schilferige huid
Welke klachten na bestraling?

Klachten na bestraling kunnen lijken op die na chemotherapie. Denk aan:

  • Uitslag
  • Jeuk
  • Roodheid en vlekken
  • Droge, schilferige huid
  • Branderig gevoel op de huid
Hoe verzorg je de huid?

Je lichaam heeft in deze periode veel te verduren (gehad). Het is daarom belangrijk om de huid voorzichtig en zorgvuldig te behandelen. Maar ook voor je mentale welzijn is het prettig je lichaam weer even op een positieve manier te benaderen en te verzorgen. Het beste is om pH-neutrale, ongeparfumeerde crèmes te gebruiken zonder alcohol, zodat de huid niet nog verder uitdroogt.

 

Tijdens de behandeling is mijn streven om door aanraking met zachte handen, warme doeken en heerlijke producten op je huid  jou even het gevoel te geven van geborgenheid en weer ‘thuis’ laten  komen bij jezelf. Het gevoel krijgen dat jij er mag zijn en dat je op een prettige manier weer contact maakt met je lichaam en huid.

Dat is wat je verdient! Voor, tijdens of na je ziekte proces.