Niet iedereen beschouwt beharing als ‘overbeharing’! In onze westerse cultuur vinden veel mensen dat vrouwen gladde benen en oksels moeten hebben. Ook mannen zijn flink aan het scheren, harsen en laseren geslagen. Waar we vaak meer haren op ons hoofd willen hebben, willen we er minder op ons lichaam. Hoeveel haren we hebben is bij ieder mens genetisch bepaald en verschilt per individu, familie of ras.

Naarmate we ouder worden neemt haargroei van gezichtshaar bij vrouwen toe. Dat komt omdat bij het ouder worden, de hormoon balans verstoord raakt. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen neemt af, zodat het androgene (mannelijke) hormoon de overhand krijgt. Dit werkt haargroei-bevorderend. Met name op de wangen, bovenlip, onderlip, kin en hals neemt deze haargroei toe. Wenkbrauwen zijn vanaf de geboorte aanwezig, als een vrouw ouder wordt veranderen deze van dikte (ze worden dikker) en veranderen van kleur (ze worden lichter of grijs).

328816-kako-da-go-soprete-rastenjeto-na-vlaknata-na-liceto

 

Wat kan ik doen aan jouw gezichtsbeharing?

Er zijn verschillende oplossingen waar ik jou mee kan helpen om tijdelijk of vrijwel definitief (haarreductie mogelijk tot maximaal 90%) van overbeharing af te komen.

Tijdelijk:

Epileren

Met een pincet kun je het beste de verdwaalde haartjes rond de kin, tepels of in het gezicht epileren. Het is niet aan te raden om grote oppervlaktes, zoals je hele bovenlip, met een pincet te epileren. Dit doet onnodig veel pijn en duurt erg lang.

Harsen (Waxen)Harsen/waxen[one_half][/one_half]Harsen of waxen zijn goede methodes omdat ze in één keer veel gezichtshaar verwijderen vanuit de wortel. Hierdoor blijft het ongeveer drie tot zes weken weg.

 

Ontharingscrèmes

Ontharingscrèmes laten het haar op je gezicht oplossen. De haren blijven maar een paar dagen weg, net als wanneer je het zou scheren. Maar omdat ontharingscrème de haartjes laat oplossen in plaats van dat ze afgesneden worden zoals bij een scheermes, krijg je geen last van harde stoppels. Niet geschikt voor de gevoelige huid.

Ontkleuringscrèmes

Met ontkleurings- of bleekcrème kun je de haren op je gezicht lichter maken. Dit werkt bij heel donkere haartjes minder goed dan bij iets lichtere. Let wel op: dit soort crèmes kunnen voor een geïrriteerde huid zorgen omdat ze zeer agressief zijn.

Definitief (haarreductie mogelijk tot maximaal 90%):

Elektrisch OntharenElektrisch ontharen

Bij elektrische ontharen wordt de haar inclusief het haarzakje verwijderd. De haarfollikel is dan permanent vernietigd, waardoor er geen haar meer terug groeit. Klik voor meer informatie over elektrisch ontharen.

Tot de mogelijkheden behoort ook:

Medicijnen (Op advies van een (huis)arts)

Er zijn verschillende anticonceptiepillen die lichaamsbeharing kunnen verminderen. Echter werkt het niet altijd bij iedereen en zijn er voor en nadelen aan. Raadpleeg hiervoor een huisarts.

Laser of Intense Pulsed Light (IPL) (Uitgevoerd door een erkend kliniek)

De laser werkt met licht dat alleen doordringt in de pigmentcellen in de haarworteltjes, wat wordt omgezet in warmte. De follikel wordt dan als het ware ‘gekookt’ en sterft af. Flitslampen (IPL) werken op een manier die hierop lijkt. Wanneer je je hele lichaam wilt behandelen, moet je uitgaan van een behandeltermijn van een aantal maanden. Daarnaast is het gebruik van deze apparaten vaak erg duur.

Of je nu kiest voor Laser of IPL? laat je altijd goed informeren en adviseren. Ga naar een erkend kliniek/salon of praktijk die aangesloten is bij de ANBOS en/of Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten. Dit omdat bepaalde behandelingen risico’s met zich meebrengen en je zeker weet dat je huid geschikt is voor de desbetreffende behandeling. laat je tevens goed informeren over de (te verwachte) eindresultaten.

 

 Tot slot:

Van nature zijn we allemaal behaard, maar voor menigeen beheerst (over)beharing voor een groot gedeelte zijn/haar leven. Dit kan een een emotionele belasting veroorzaken, zeker tijdens de zomermaanden.

Natuurlijk is hier vaak iets aan te doen!

Schroom daarom niet om een een afspraak te maken, dan kunnen we samen kijken hoe we je “probleem” aan gaan pakken.

Ondanks dat onze samenleving vindt dat “Glad” de norm is, ben ik van mening dat dit toch een stuk genuanceerder ligt!

Tenslotte is niet iedere beharing, overbeharing!

 

Ondanks dat “wij vinden” dat in onze samenleving “Glad de norm is”, ben ik van mening dat dit voor velen van ons onmogelijk is!