Wat is rosacea?

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht, die gekenmerkt wordt door warmte (blozen), aanhoudende roodheid, branderigheid en couperose. Bij ernstigere gevallen kunnen zichtbare papels, puistjes en verdikkingen van de huid ontwikkelen. In sommige gevallen geeft het oogklachten (branderig, tranend, ontstekingen).

Rosacea is niet besmettelijk en kan op elk moment optreden, maar komt vaker voor bij vrouwen in de leeftijd 30-50.

 

Welke klachten geeft rosacea en hoe ziet rosacea eruit?

Rosacea begint vaak rond de neus en breidt zich uit over de wangen. Het beeld daarvan lijkt op een vlinderpatroon. In ernstige gevallen verspreid het via voorhoofd en/of kin.

De belangrijkste klachten en verschijnselen zijn:

 • Roodheid
 • Kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose)
 • Pukkels (papels)
 • Puistjes
 • Verdikking/zwelling van de huid
 • Branderig gevoel, soms jeuk
 • Overmatig blozen met warmte gevoel (flushing)

 

Hoe krijg je Rosacea en wat kun je zelf doen?

De oorzaak van rosacea is nog niet bekend. Waarschijnlijk spelen zowel erfelijke- als omgevingsfactoren een rol. Van sommige omstandigheden, voedingsmiddelen, irriterende factoren en geneesmiddelen is bekend dat ze de klachten van rosacea kunnen verergeren. Deze factoren noemen we de triggers. Onderstaand tabel geeft een overzicht van deze triggers. Deze lijst is niet compleet en kan voor iedereen verschillend zijn. Om te kijken bij welke factoren de klachten van rosacea bij jou verergeren is het zinvol een dagboek bij te houden. Zo kun je deze triggers zoveel mogelijk vermijden.

Veel voorkomende triggers voor rosacea:

Eten/Dranken Emotie  Product-ingrediënten
Alcohol

Hete koffie/thee

Aubergine

Avocado

Azijn

Bananen

Citrus

Chocolade

Kaas

Lever

Rozijnen

Soja saus

Spinazie

Tomaten

Pittig gekruid eten

Zuivelproducten

Vanille

Stress

Angst

Boosheid

Schaamte

Bevalling

Opvliegers

Alcohol bevattende reinigings- producten voor het gezicht

Menthol

Parfum/aftershave

Peelingsproducten

Reinigingsdoekjes voor het      gezicht

Scheerschuim

Waterproof cosmetica

Zeep

Warmte Weer Medicatie Fysiek
Sauna

Hot tub

Warm klimaat

Warmte door inspanning

Opvliegers

Warm bad

 

Zon

Sterke wind

Kou

Vochtigheid

Extreme temperatuur-verschillen

Vasodilatoren

Corticosteroïden

Sporten

Zwaar tillen

 

Wat kan ik voor jou doen?

De verschijnselen van rosacea zijn heel vervelend en cosmetisch storend. In mijn praktijk ervaar ik met regelmaat dat rosacea veel invloed heeft op het zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Rosacea is met de juiste middelen enigszins te behandelen. Een onderhoudsbehandeling met een crème of gel kan een opvlamming of verergering uitstellen, maar de aandoening zelf is niet definitief te genezen.

De behandelingen uitgevoerd in mijn praktijk zijn gericht om de kwetsbare,  gevoelige huid te kalmeren en de structuur van de vaatwanden te verbeteren.  Verder is het essentieel dat je huid in een goede conditie komt. Een gezonde huid is namelijk minder gevoelig voor ontstekingen.

Bij de eerste behandeling bekijk ik samen met jou naar de mate van klachten en de fase van de rosacea. We bespreken hoe/wanneer de klachten zijn ontstaan en wat je eventuele triggers zouden kunnen zijn. We bespreken de mogelijkheden die de conditie van je huid kunnen verbeteren. Zijn er kleine uitgezette bloedvaatjes zichtbaar (couperose), dan kan ik deze d.m.v. elektrisch coaguleren dichtbranden.

Bij ernstige rosacea raadpleeg je eerst je huisarts/dermatoloog. Een ondersteunende crème of gel ( bijv. Metronidazol, Soolantra 1%) is soms nodig. Bij een ernstige vorm kan een antibiotica voor 2 á 3 maanden voorgeschreven worden.

 

Wat is mijn doel?

 • Met jou kijken waar de triggers zitten en hoe die vermeden kunnen worden.
 • Met jou onderzoeken welke stappen mogelijk gezet kunnen worden.
 • Met jou werken aan het verbeteren van de conditie van je huid en het sterker maken van de structuur van de vaatwanden.
 • Jou een goed en bruikbaar advies geven voor de thuisverzorging.